viernes, 22 de mayo de 2009

VALORACIÓ DE RECURSOS PER A LA INTERCULTURALITAT

1. LLEGENDES DE DRACS AL MÓN
http://www.phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_derecha_w.php?id_actividad=3631&id_pagina=1
Autores :Davinia Bargans, Núria García, Maria Dolors Pradas
És tracta d’una WEBQUEST a on segons la meva opinió les autores tracten dos coses :
o Potenciar la comunicació interpersonal
o Despertar interès sobre temes relacionats amb la interculturalitat
Segons les autores tracten de fer veure als usuaris de la seva perspectiva eurocentrista i va dirigida a alumnes de ESO i es realitza de forma grupal
A partir d’una llegenda molt popular tracta de fer-nos veure l’existència d’altres cultures amb altres creences.
Parteix d’un model intercultural fort, i facilita l’adquisició mitjançant la recerca de material d’altres cultures, compartir-lo amb altres companys. Pot servir per donar a conèixer qualsevol una part de d’altres cultures de continents diferents als nostres.
Actualment em trobo realitzant aquesta webquest amb els alumnes de classe de sisè de primària. http://blocs.xtec.cat/benviure6a/ Encara que un xic difícil d’aplicar, els alumnes l’han trobat de gran interès, els continguts són atractius per als alumnes i té prous vincles a on els alumnes cercar informació. Tot i que en l’edat en que jo aplico la webquest, hi ha vincles a on els alumnes els hi costa sintetitzar la informació.
Els alumnes estan fent un gran treball en grup, a la vegada que descobreixen paral.lelismes amb la seva pròpia cultura.
Per aquest nivell considero que el material és prou interessant i suficient, tot i que sempre pot ampliar-se.
v Afavoreix la integració d’alumnes, fa atenció a la diversitat molt completa.
v Potencia el coneixement d’altres cultures
v Ofereix una visió de la cultura i la literatura popular.
v Fomenta el treball en equip.
v Potencia l’adquisició de la competència en expressió escrita i oral
v Fomenta l’ús de les TAC a l’aula

Com podeu comprovar, l’estic utilitzant.

2.ELS MAPES DE LA CLASSE. MIGRACIONS A LES NOSTRES FAMÍLIES

http://phpwebquest.org/newphp/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=7667&id_pagina=1
Autores : M. Teresa Pujol Mongay, Marta Centellas Botanch, Lourdes Xivillé Solé
Es tracta d’una webquest adreçada a alumnes de segon de ESO, amb l’objectiu de cohesionar el treball en equip i promoure una veritable educació intercultural.
L’activitat proposa crear un mapa
Els alumnes han de realitzar individualment un arbre genealògic i un POWER POINT sobre l’origen de les seves pròpies famílies a on expliquen dades rellevant sobres aspectes artístics, lingüístics, folklòrics, i altres trets rellevants. ...

En grup i en comú al final es proposa mapes segons l’origen dels alumnes, els pares dels alumnes o els avis...
Per ajudar-se els alumnes disposen de diversos links, encara que personalment crec que necessiten la guia d’un professor , ja que no accedeixen de forma directa a cap informació
La web potencia una actitud positiva davant la tasca que realitzen. Estimula la capacitat de fer recerca, també l’autonomia personal, al final proposa un treball col·laboratiu.
En sí , crec que ens impulsa a fer una reflexió a partir d’una realitat, la majoria de catalans és fill d’immigrants de qualsevol mena.
Ens permet treballar l’àrea de llengua i de Socials, i encara que de forma aparentment simple, treballa amb molta profunditat un model intercultural fort, i convida al diàleg orientat a un nivell alt o transformatiu.

Degut a la senzillesa del projecte, jo faria alguna tipus d’adaptació per aplicar-ho a Educació Primària, Cicle Superior, ja que els arbres genealògics ja s’han treballat a Cicle Inicial, i els mapes comencen a treballar-se a C. M.

3. L’ARRÒS. I TU COM EL MENGES
http://www.phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_tablon_w.php?id_actividad=3642&id_pagina=1
Autores : Neus Caritg, Olga Cercós, Olga Valdívia

A través d’aquesta webquest, els alumnes estudien i fan un reportatge d’investigació sobre la història i la vida de l’arròs. Tot i que no hi diu en la web, aquest treball s’adreça a alaumnes de segon cicles d’ESO
En concret i treballant per grups els alumnes han d’investigar:
v Sobre on va començar a cultivar-se l’arròs,
v Esbrinar com i perquè va iniciar el seu viatge, buscar informació sobre els països productors i com es cuina en aquests....
v Una activitat per debatre aspectes com a mestissatge, interculturalitat i integració

Els alumnes treballen les noves tecnologies, S’interessen pels diferents països d’origen d’aquells companys de centre. Valoren positivament la diversitat cultural. I fan un treball col·laboratiu en grup. Utilitzar les noves tecnologies per fer el treball final (reportatge gràfic).
Crec que les dos primeres parts poden adaptar-se a Primària, inclús que la tercera part, el debat pot introduir-se al primer cicle de la ESO.
Està més orientat a fer un intercanvi de coneixements en les dos primeres parts del treball. En la tercera part està molt orientat nivells més profunds, debat, discursos que contemples la diversitat cultural i drets de les persones.
Crec que els tres tipus progressius d’aprofundiment incideixen en el treball en la atenció a la diversitat. Per a molts pot sr bastant motivador, i els alumnes avancen ells mateixos ZDP en els seus propis mecanismes de reflexió.

No hay comentarios: