miércoles, 13 de mayo de 2009

SEGUIMENT I EVOLUCIÓ DE LA WEBQUEST

1. Seguiment i evolució de la Web-Quest

L’elaboració d’una Web-Quest, en sí no suposa un tasca gaire complicada. Programar unes determinades activitats per a l’alumnat, no és difícil. Segurament el fet de familiaritzar-se amb programes nous pot ser el principal handicap. Un dels principals handicaps potser és la limitació tècnica del mateix programa en sí. Igualment el fet de no utilitzar blocs prou potents, o el desconeixement sobre les potencialitats d’aquests fa que sigui una eina en principi poc atractiva. En el nostre treball de grup vam fer una proposta en castellà, degut a algunes limitacions en la programació en català. 
Segons la meva opinió, el meu us el faria a través de la blog de la classe, hi ha l’enllaç en aquest blog. A través d’aquesta bloc proposo i publico els treballs dels alumnes i els ofereixo enllaços. Tot i que treballo a Primària, estic introduint els C-MAPS, i els alumnes, m’envien els seus resums per correu. Per mi l’avantatge de la webquest, és que és un complement a bloc de la classe. Publico el treball, i els ofereixo les eines a Internet, a través del correu, com a la UOC els permeto fer consultes, igualment a classe els puc continuar ajudant, ja que alguns enllaços potser són complexos i l’elaboració de la informació és costós.
La creació d’aquesta primera Web-Quest és millorable, n’hem aprés l’Anna i jo, però només és una primera experiència. I com al vídeo d’inici d’assignatura em permet fer un accés a altres cultures des de diferents vies.

2 RELACIÓ AMB LA PAC 1

El debat va començar amb la proposta de veure un tràiler de la pel•lícula Entre les murs (La classe), Laurent Cantet 2008; la pel•lícula ens mostra com un mestre, en François i els altres professors es preparen per a enfrontar-se a un nou curs en un institut situat en un barri conflictiu. Cultures i actituds s’enfronten a l’aula, microcosmos de la França contemporània.
En el meu cas, els meus alumnes de Primària, quan estudiem Socials, ( plà antic )em demanen el motiu de parlar d’unes cultures o d’altres, si a tot el món han passat les mateixes coses i a la mateixa vegada.
La proposta de WebQuest que hem realitzat va dirigida a alumnes de últims cursos de la ESO. La dificultat de trobar informacíó, intentanr que aquests pugui trobar dades objectives a través d'alguns vincles, ho feia necessari. 
És curiós com la majoria de vincles que hem pogut trobar provenen sempre d'institucions ONG, o la mateixa UNESCO. Creiem que som nosaltres les eines que estemn treballant i potenciant aquest treball. Des d'àrees interdisciplinars i proposant a la vegada treball interdisciplinars i globalitzats.

3. EXPECTATIVES , NIVELL INTERCULTURALITAT 

En referència a les expectatives d'aquesta primera aproximació a les WebQuest. La veritat ésque hem estat més pensant en com fer les adaptacions necessàries als nostres respectius contextos per la seva aplicació, que al nivell de la ESO pel qual hem plantejat el treball. La combinació de creativitat, han de crear un conte , incorporar informació, dades, fotos, ... relacionades amb el tema de l'aigua , de cultures diferents no és fàcil. La proposta final és la presentació a la classe. En qualsevol cas, suposa com per a nosaltres una descoberta de multitud d'informació, que en el nostre cas encara ha de estar tutelada. Molt basada en la recera i la selecció d'informació.

4. CONCEPTE CULTURA, INTERCULTURALITAT I ALTRES

La qualitat universal de la cultura que ens uneix i les qualitats que ens separen. 
La relació entre les cultures donen lloc a fenòmens vinculats amb el canvi. Hem de preveure com a professors les possibles relacions desiguals entre cultures. 
“ La interculturalitat és un paradigma que valora d’una manera nova les diferències que hi ha entre grups socials que són portadors de diferents cultures i diversitats i que conviuen en un mateix espai. L’objectiu de la interculturalitat és la revalorització de la diferència tractant de superar les relacions de poder desiguals prèvies per a crear les bases d’una nova societat més respectuosa amb l’ideal d’igualtat. “


L’educació intercultural és presa com un valor positiu en els estats de model pluriculturalista, com un mitjà en els de tradició assimilacionista i és poc valorada en els de tarannà segregacionista. Fins ara al nostre país el reconeixement de la diversitat cultural dins la política governamental ha estat ben tardà i poc notable. Fins fa poc el tema s’abordava : . D’una banda, els programes d’educació compensatòria . D’una altra banda, un seguit d’entitats civils, de vegades ONG de suport als immigrats, de vegades associacions d’immigrants o mixtes, han desenvolupat experiències i línies d’actuació intercultural que ofereixen a les escoles o al mateix programa d’educació compensatòria (com ara, els serveis de mediació intercultural).

A la vegada, un seguit de polítiques han permès estendre la qüestió 
intercultural a nous àmbits (habitatge, mitjans de comunicació, etc.) i a nous
públics més enllà de les minories culturals (així, els passos per un currículum multicultural a l’escola). Tot plegat permet apuntar vers una possible emergència d’un programa intercultural fort –no restringit als immigrats, no necessàriament associat a problemes de marginació o estigma socials– en el conjunt de les polítiques públiques a Catalunya.

5. Justificació 

L'aigua és un element indispensable per a l'ésser humà avui dia i s'enfronten molts problemes sobre el recurs aigua, a causa de la contaminació i a la desforestació, això s'ha convertit en un greu problema per a algunes regions del nostre país i per a altres països per la seva escassesa. És necessària per a la nostra existència humana, per això devem cuidar-la i no seguir explotant-la ni destruint-la, perquè les futures generacions tindran més dificultats per a abastir-se i obtenir aquest recurs natural. - L'aigua és un element present en totes les cultures per ser l'element que fa possible la vida. Les nostres vides depenen de l’aigua  i no ens pot faltar per a subsistir. Tots sabem que és un bé indispensable i que cal cuidar i utilitzar d'una manera responsable. No obstant això no s'accedeix a ella de la mateixa manera depenent on visquin les persones. I això comporta estils de vida i necessitats que disten molt uns d'uns altres. Mentre que en uns països gaudim d'aquest bé sense haver de pensar molt en això, en altres països aquest bé és molt escàs. Aprofitant que aquest any en el Dia Mundial de l'Aigua, el 22 de març s'ha dedicat a les aigües compartides, proposem aquest tema com centre d'interès per a treballar la interculturalitat amb un grup de Secundària. Per què?, pel creixent interès social del tema i la necessitat d'anar conscienciant a l'alumnat de la seva importància per a la vida i com no tots les persones en el món ho viuen com nosaltres en el nostre país. I com nosaltres des de la nostra posició privilegiada quant al seu ús, podem afavorir i contribuir des del nostre dia a dia a un ús responsable del mateix. Fem incidència en com l'aigua passa fronteres i com està present en les vides de totes les persones de molt diferent manera, condicionant així el dia a dia en molts llocs.

A.  A quin nivell d’interculturalitat respon la vostra proposta ?

 

Proposem un model intercultural  que afavoreixi una educació intercultural, que els capaciti per a l’intercanvi i enriquiment de les persones. En aquesta línia intentem configurar un nivell bàsic o d’intercanvi de coneixement.

Estem parlant a unes activitats orientada a la participació de tots els grups socials possibles en el reconeixement i l’intercanvi de cultures diverses.Proposem llegir i transmetre unes situacions contextuals determinades al voltant de l’aigua. A partir d’aquí els alumnes poden fer extensiva l’activitat a fer una anàlisis de la situació, factors que afecta cultura, política, econòmica etc... A través de la realització de l’esquema fan aquesta primera etapa.

Una segona etapa és assumir a través de el fet d’observar situacions, conflictes produïts al voltant de l’aigua.

Una tercera etapa és fer un acostament a altres aspectes relacionats amb la cultura, tradicions dels pobles a on esdevenen els conflictes.

Juntament amb aquesta tercera etapa, proporcionem eines per poder comparar aspectes econòmic d diverses cultures.

Al final de la primera fase del treball està la possibilitat d’explicar en forma de conte els coneixements adquirits durant la realització del treball.

 La segona fase del treball consisteix em que després de l’exposició, escullin una activitat per a realitzar a la classe amb els companys. Aquestes activitats són les que es proposen a les pàgines d’Internet facilitades. Aquestes propostes contenen activitats de tipus d’intercanvi de coneixement o de resolució de conflicte de valors.

 

  1. Enumera les potencialitat dels entorns webquest i valora les seves implicacions per promoure un model positiu en educació intercultural.

 

Les webquest són una eina que en permetran fer treballs col·laboratius i amb major significativitat per als alumnes . En sí mateixes ja són un model social alhora de treballar per als alumnes.  Quan més dens i intens sigui l’intercanvi amb altres, més rica serà la subjectivitat individual i el sí mateix”  (Gimeno, 2001: 45, 47),

 

A nivell curricular ens permeten portar el currículum a altres coneixements, que no aporten els currículums habituals. Normalment centrats en l’estudi i coneixement de la pròpia cultura. Això comporta que el fet de treballar-ho suposi un enfocament a tenir en compte en els centres on es desenvolupa. També ens ha de proporcionar eines  per cercar els alumnes mateixos informació a nivell extra-curricular.

Posem l’èmfasi en aprendre altres cultures ( coneixement ) per poder comunicar-nos millor amb elles ( interacció ) , facilitar l’enteniment, l’acceptació ....“Educación multicultural significa aprender acerca de los diversos grupos culturales, ahondando en las diferencias culturales y, con el mismo énfasis, en el reconocimiento e identificación de las similitudes culturales.”...

Per tant estem barrejant alguns models, ja que l’objectiu és donar al final a la societat les mateixes oportunitats. I que la societat faci una valoració , Pluralisme cultural.

També intentem produir un intercanvi i una interacció de les persones, els sistemes de valors i els models socioculturals dels alumnes, cercant el seu propi desenvolupament personal.

 ttp://phpwebquest.org/newphp/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=6251&id_pagina=1

 


No hay comentarios: