L'aigua és un element indispensable per a l'ésser humà avui dia i s'enfronten molts problemes sobre el recurs aigua, a causa de la contaminació i a la desforestació, això s'ha convertit en un greu problema per a algunes regions del nostre país i per a altres països per la seva escassesa. És necessària per a la nostra existència humana, per això devem cuidar-la i no seguir explotant-la ni destruint-la, perquè les futures generacions tindran més dificultats per a abastir-se i obtenir aquest recurs natural. - L'aigua és un element present en totes les cultures per ser l'element que fa possible la vida. Les nostres vides depenen de l’aigua i no ens pot faltar per a subsistir. Tots sabem que és un bé indispensable i que cal cuidar i utilitzar d'una manera responsable. No obstant això no s'accedeix a ella de la mateixa manera depenent on visquin les persones. I això comporta estils de vida i necessitats que disten molt uns d'uns altres. Mentre que en uns països gaudim d'aquest bé sense haver de pensar molt en això, en altres països aquest bé és molt escàs. Aprofitant que aquest any en el Dia Mundial de l'Aigua, el 22 de març s'ha dedicat a les aigües compartides, proposem aquest tema com centre d'interès per a treballar la interculturalitat amb un grup de Secundària. Per què?, pel creixent interès social del tema i la necessitat d'anar conscienciant a l'alumnat de la seva importància per a la vida i com no tots les persones en el món ho viuen com nosaltres en el nostre país. I com nosaltres des de la nostra posició privilegiada quant al seu ús, podem afavorir i contribuir des del nostre dia a dia a un ús responsable del mateix. Fem incidència en com l'aigua passa fronteres i com està present en les vides de totes les persones de molt diferent manera, condicionant així el dia a dia en molts llocs.
A. A quin nivell d’interculturalitat respon la vostra proposta ?
Proposem un model intercultural que afavoreixi una educació intercultural, que els capaciti per a l’intercanvi i enriquiment de les persones. En aquesta línia intentem configurar un nivell bàsic o d’intercanvi de coneixement.
Estem parlant a unes activitats orientada a la participació de tots els grups socials possibles en el reconeixement i l’intercanvi de cultures diverses.
Una segona etapa és assumir a través de el fet d’observar situacions, conflictes produïts al voltant de l’aigua.
Una tercera etapa és fer un acostament a altres aspectes relacionats amb la cultura, tradicions dels pobles a on esdevenen els conflictes.
Juntament amb aquesta tercera etapa, proporcionem eines per poder comparar aspectes econòmic d diverses cultures.
Al final de la primera fase del treball està la possibilitat d’explicar en forma de conte els coneixements adquirits durant la realització del treball.
- Enumera les potencialitat dels entorns webquest i valora les seves implicacions per promoure un model positiu en educació intercultural.
Les webquest són una eina que en permetran fer treballs col·laboratius i amb major significativitat per als alumnes . En sí mateixes ja són un model social alhora de treballar per als alumnes. “Quan més dens i intens sigui l’intercanvi amb altres, més rica serà la subjectivitat individual i el sí mateix” (Gimeno, 2001: 45, 47),
A nivell curricular ens permeten portar el currículum a altres coneixements, que no aporten els currículums habituals. Normalment centrats en l’estudi i coneixement de la pròpia cultura. Això comporta que el fet de treballar-ho suposi un enfocament a tenir en compte en els centres on es desenvolupa. També ens ha de proporcionar eines per cercar els alumnes mateixos informació a nivell extra-curricular.
Posem l’èmfasi en aprendre altres cultures ( coneixement ) per poder comunicar-nos millor amb elles ( interacció ) , facilitar l’enteniment, l’acceptació ....“Educación multicultural significa aprender acerca de los diversos grupos culturales, ahondando en las diferencias culturales y, con el mismo énfasis, en el reconocimiento e identificación de las similitudes culturales.”...
Per tant estem barrejant alguns models, ja que l’objectiu és donar al final a la societat les mateixes oportunitats. I que la societat faci una valoració , Pluralisme cultural.
També intentem produir un intercanvi i una interacció de les persones, els sistemes de valors i els models socioculturals dels alumnes, cercant el seu propi desenvolupament personal.
No hay comentarios:
Publicar un comentario