sábado, 23 de mayo de 2009

VALORACIÓ DE RECURSOS - PAC 3 noves mirades

NOVES MIRADES :

http://phpwebquest.org/wq25/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=31362&id_pagina=1//

Crec que és un treball que ajuda a identificar en part a on es produeixen els estereotips. Indica de forma clara els mitjans de comunicació, assenyala tres diaris. Hem de tenir en compte però que no tothom llegeix les mateixes notícies, que hi ha altres diaris... Publicar notícies als diaris pot influir en el pensament de la societat. Des del punt de vista psicopedagògic em centraria en cercar qui educa aquesta societat. Sí hom està d'acord que són els mitans de comunicació caldrà qüestionar-se quin és el nivell de formació i qualificació exigible a un periodista. En aquest cas hi ha implícit que hem de criticar als mitjans que no fan un bon us de la informació. De totes formes penso que la informació s'ha de valorar el transcrus i l'evolució del temps. En el cas que l'autora assenyala els tres diaris ABC, El Mundo, i El País, no sembla que hi hagin hagut grans brots de racisme, o problemes majors derivats del tema.

Els esterotips

Des del punt de vista de la sociologia, hi ha una necessitat de classificar, d'estereotipar. Per poder fer interpretacions, aclarir interaccions, i estudiar situacions socials, ens és necessari fer una classificació que facilment es converteix en estereotipadora. D'aquí a efectuar prejudicis és fàcil. Així es creen les creences socials fent associacions a categories grupals.  Els estereotips socials esbiaxen les percepcions.  

Cal fer una identificació real de context on treballem. Si aprofundim en la primera activitat sobre un test de tolerància, segurament ens sorgeixen preguntes que en algun moment hem sentit, o ens han plantejat. La capacitat de reaccionar de forma favorable, passa per fer una anàlisi de les nostres pròpies actuacions. Així les lectures ens ajuden a meditar sobre aquestes. El treball en sí ens proposa un treball en una posició intercultural forta o de màxims, treballant amb els professionals que s'encarreguen de l'educació.

 

La interculturalitat és una proposta d’interpretació de la vida social a partir de noves eines i conceptes per a abordar la seva diversitat i complexitat. Es posa èmfasi en el respecte i el dret a la diferència.  La vegada es denúncia visions essencialistes i esbiaixades que provoquen conductes no desitjades en la societat. En el cas del nostre treball sobre els diaris, premsa i sobre nosaltres mateixos.

Actualment en  un procés de globalització que s’intensifica, hi ha més  conscienciació sobre les diferències i s’incrementa el desenvolupament de formes d’identitat noves.

El contacte, la comunicació, l’intercanvi afecta als que estan implicats. Veiem com en el cas plantejat no aprofundim socialment en el tema del vel i deixem que siguin uns mitjans  que " regeixin" o esbiaxin un a percepció o posició inicial.

        D’altra banda cal recordar que totes les cultures tenen aquests contacte, evidentment estan sotmeses a canvis. En altres països la resposta no ha tingut la mateixa interpretació per determinats grups socials.

L’aculturació és un procés permanent i global . El canvi, l’adaptació i l’aprenentatge constitueixen l’essència dels éssers humans i de les cultures que creen.

         Fins ara s’havia associat s’associava l’aculturització a imposició de cultures, assimilació, eliminar diferències , i en conseqüències actituds radicals per part dels components de les cultures. Totes les societats i cultures es construeixen a partir de la diversitat i generen contínuament noves diferències i nous grups. La interculturalitat s’inscriu  la revalorització del relativisme cultural des d’un punt de vista crític, sense que s’hagi de caure en el relativisme ètic absolut. Cal reconèixer la dignitat i la igualtat de totes les cultures . Tractant de superar les relacions de poder desiguals prèvies per a crear les bases d’una nova societat més respectuosa amb l’ideal d’igualtat.Intentem treballar en una posició intercultural forta o de màxims tal vegada cal insistir més en les polítiques a través de moviments pedagògics renovadors.

En definitiva és un bon recurs per fer una formació puntual dins del nostres claustres.

No hay comentarios: