domingo, 31 de mayo de 2009
SOBRE L'ASSIGNATURA D'INTERCULTURALITAT A L'UOC
sábado, 23 de mayo de 2009
VALORACIÓ DE RECURSOS - PAC 3 noves mirades
http://phpwebquest.org/wq25/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=31362&id_pagina=1//
Crec que és un treball que ajuda a identificar en part a on es produeixen els estereotips. Indica de forma clara els mitjans de comunicació, assenyala tres diaris. Hem de tenir en compte però que no tothom llegeix les mateixes notícies, que hi ha altres diaris... Publicar notícies als diaris pot influir en el pensament de la societat. Des del punt de vista psicopedagògic em centraria en cercar qui educa aquesta societat. Sí hom està d'acord que són els mitans de comunicació caldrà qüestionar-se quin és el nivell de formació i qualificació exigible a un periodista. En aquest cas hi ha implícit que hem de criticar als mitjans que no fan un bon us de la informació. De totes formes penso que la informació s'ha de valorar el transcrus i l'evolució del temps. En el cas que l'autora assenyala els tres diaris ABC, El Mundo, i El País, no sembla que hi hagin hagut grans brots de racisme, o problemes majors derivats del tema.
Els esterotips
Des del punt de vista de la sociologia, hi ha una necessitat de classificar, d'estereotipar. Per poder fer interpretacions, aclarir interaccions, i estudiar situacions socials, ens és necessari fer una classificació que facilment es converteix en estereotipadora. D'aquí a efectuar prejudicis és fàcil. Així es creen les creences socials fent associacions a categories grupals. Els estereotips socials esbiaxen les percepcions.
Cal fer una identificació real de context on treballem. Si aprofundim en la primera activitat sobre un test de tolerància, segurament ens sorgeixen preguntes que en algun moment hem sentit, o ens han plantejat. La capacitat de reaccionar de forma favorable, passa per fer una anàlisi de les nostres pròpies actuacions. Així les lectures ens ajuden a meditar sobre aquestes. El treball en sí ens proposa un treball en una posició intercultural forta o de màxims, treballant amb els professionals que s'encarreguen de l'educació.
La interculturalitat és una proposta d’interpretació de la vida social a partir de noves eines i conceptes per a abordar la seva diversitat i complexitat. Es posa èmfasi en el respecte i el dret a la diferència. La vegada es denúncia visions essencialistes i esbiaixades que provoquen conductes no desitjades en la societat. En el cas del nostre treball sobre els diaris, premsa i sobre nosaltres mateixos.
Actualment en un procés de globalització que s’intensifica, hi ha més conscienciació sobre les diferències i s’incrementa el desenvolupament de formes d’identitat noves.
El contacte, la comunicació, l’intercanvi afecta als que estan implicats. Veiem com en el cas plantejat no aprofundim socialment en el tema del vel i deixem que siguin uns mitjans que " regeixin" o esbiaxin un a percepció o posició inicial.
D’altra banda cal recordar que totes les cultures tenen aquests contacte, evidentment estan sotmeses a canvis. En altres països la resposta no ha tingut la mateixa interpretació per determinats grups socials.
L’aculturació és un procés permanent i global . El canvi, l’adaptació i l’aprenentatge constitueixen l’essència dels éssers humans i de les cultures que creen.
Fins ara s’havia associat s’associava l’aculturització a imposició de cultures, assimilació, eliminar diferències , i en conseqüències actituds radicals per part dels components de les cultures. Totes les societats i cultures es construeixen a partir de la diversitat i generen contínuament noves diferències i nous grups. La interculturalitat s’inscriu la revalorització del relativisme cultural des d’un punt de vista crític, sense que s’hagi de caure en el relativisme ètic absolut. Cal reconèixer la dignitat i la igualtat de totes les cultures . Tractant de superar les relacions de poder desiguals prèvies per a crear les bases d’una nova societat més respectuosa amb l’ideal d’igualtat.Intentem treballar en una posició intercultural forta o de màxims tal vegada cal insistir més en les polítiques a través de moviments pedagògics renovadors.
viernes, 22 de mayo de 2009
VALORACIÓ DE RECURSOS PER A LA INTERCULTURALITAT
http://www.phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_derecha_w.php?id_actividad=3631&id_pagina=1
Autores :Davinia Bargans, Núria García, Maria Dolors Pradas
És tracta d’una WEBQUEST a on segons la meva opinió les autores tracten dos coses :
o Potenciar la comunicació interpersonal
o Despertar interès sobre temes relacionats amb la interculturalitat
Segons les autores tracten de fer veure als usuaris de la seva perspectiva eurocentrista i va dirigida a alumnes de ESO i es realitza de forma grupal
A partir d’una llegenda molt popular tracta de fer-nos veure l’existència d’altres cultures amb altres creences.
Parteix d’un model intercultural fort, i facilita l’adquisició mitjançant la recerca de material d’altres cultures, compartir-lo amb altres companys. Pot servir per donar a conèixer qualsevol una part de d’altres cultures de continents diferents als nostres.
Actualment em trobo realitzant aquesta webquest amb els alumnes de classe de sisè de primària. http://blocs.xtec.cat/benviure6a/ Encara que un xic difícil d’aplicar, els alumnes l’han trobat de gran interès, els continguts són atractius per als alumnes i té prous vincles a on els alumnes cercar informació. Tot i que en l’edat en que jo aplico la webquest, hi ha vincles a on els alumnes els hi costa sintetitzar la informació.
Els alumnes estan fent un gran treball en grup, a la vegada que descobreixen paral.lelismes amb la seva pròpia cultura.
Per aquest nivell considero que el material és prou interessant i suficient, tot i que sempre pot ampliar-se.
v Afavoreix la integració d’alumnes, fa atenció a la diversitat molt completa.
v Potencia el coneixement d’altres cultures
v Ofereix una visió de la cultura i la literatura popular.
v Fomenta el treball en equip.
v Potencia l’adquisició de la competència en expressió escrita i oral
v Fomenta l’ús de les TAC a l’aula
Com podeu comprovar, l’estic utilitzant.
2.ELS MAPES DE LA CLASSE. MIGRACIONS A LES NOSTRES FAMÍLIES
http://phpwebquest.org/newphp/webquest/soporte_tabbed_w.php?id_actividad=7667&id_pagina=1
Autores : M. Teresa Pujol Mongay, Marta Centellas Botanch, Lourdes Xivillé Solé
Es tracta d’una webquest adreçada a alumnes de segon de ESO, amb l’objectiu de cohesionar el treball en equip i promoure una veritable educació intercultural.
L’activitat proposa crear un mapa
Els alumnes han de realitzar individualment un arbre genealògic i un POWER POINT sobre l’origen de les seves pròpies famílies a on expliquen dades rellevant sobres aspectes artístics, lingüístics, folklòrics, i altres trets rellevants. ...
En grup i en comú al final es proposa mapes segons l’origen dels alumnes, els pares dels alumnes o els avis...
Per ajudar-se els alumnes disposen de diversos links, encara que personalment crec que necessiten la guia d’un professor , ja que no accedeixen de forma directa a cap informació
La web potencia una actitud positiva davant la tasca que realitzen. Estimula la capacitat de fer recerca, també l’autonomia personal, al final proposa un treball col·laboratiu.
En sí , crec que ens impulsa a fer una reflexió a partir d’una realitat, la majoria de catalans és fill d’immigrants de qualsevol mena.
Ens permet treballar l’àrea de llengua i de Socials, i encara que de forma aparentment simple, treballa amb molta profunditat un model intercultural fort, i convida al diàleg orientat a un nivell alt o transformatiu.
Degut a la senzillesa del projecte, jo faria alguna tipus d’adaptació per aplicar-ho a Educació Primària, Cicle Superior, ja que els arbres genealògics ja s’han treballat a Cicle Inicial, i els mapes comencen a treballar-se a C. M.
3. L’ARRÒS. I TU COM EL MENGES
http://www.phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_tablon_w.php?id_actividad=3642&id_pagina=1
Autores : Neus Caritg, Olga Cercós, Olga Valdívia
A través d’aquesta webquest, els alumnes estudien i fan un reportatge d’investigació sobre la història i la vida de l’arròs. Tot i que no hi diu en la web, aquest treball s’adreça a alaumnes de segon cicles d’ESO
En concret i treballant per grups els alumnes han d’investigar:
v Sobre on va començar a cultivar-se l’arròs,
v Esbrinar com i perquè va iniciar el seu viatge, buscar informació sobre els països productors i com es cuina en aquests....
v Una activitat per debatre aspectes com a mestissatge, interculturalitat i integració
Els alumnes treballen les noves tecnologies, S’interessen pels diferents països d’origen d’aquells companys de centre. Valoren positivament la diversitat cultural. I fan un treball col·laboratiu en grup. Utilitzar les noves tecnologies per fer el treball final (reportatge gràfic).
Crec que les dos primeres parts poden adaptar-se a Primària, inclús que la tercera part, el debat pot introduir-se al primer cicle de la ESO.
Està més orientat a fer un intercanvi de coneixements en les dos primeres parts del treball. En la tercera part està molt orientat nivells més profunds, debat, discursos que contemples la diversitat cultural i drets de les persones.
Crec que els tres tipus progressius d’aprofundiment incideixen en el treball en la atenció a la diversitat. Per a molts pot sr bastant motivador, i els alumnes avancen ells mateixos ZDP en els seus propis mecanismes de reflexió.
miércoles, 13 de mayo de 2009
"4. Valoració de recursos per a la interculturalitat" pac " 2 - pac 3
1. La potència d'aquesta eina la trobo extraordinària, els alumnes estan molt engrescats durant el procés que dura, aprenen a través d'ajudes entre ells. El treball en grup permet, excepte en casos extrems d'atendre a la diversitat sense cap problema, fan un veritable treball col.laboratiu i estan motivats.
2. En segon lloc permet treballar el camp de la Interculturalitat, els valors , permet un treball de reflexió , i gradura quin nivell vol treballar-se : el diàleg, el coneixement d'altres cultures, resolent problemàtiques, i en tots els casos per met transversalitat amb altres àrees.
3. Es treball de forma constructiva, i com he dit abans permet l'atenció a la diversitat. Fomenta l'autonomia personal, el treball amb les TAC, reforça la competència lingüística.
4. A les edats on intervinc és més fàcil incidir en aspectes o valors que des de les cases dels alumnes poden transmetre els pares, etnocentrisme, relativismes etc....
5. Un cop comprovada la utilitat a l'aula, he descobert una pila més de recursostant a l'aula de l'assignatura com a la de phpwebquest. Tot i que aquesta última la trbo massa lenta i limitada.
Per tant crec que com a futur psicopedagog, ni que sigui amb aprenentatge vicari,´de moment és una eina imprescindible dins de les nostres aules.
SEGUIMENT I EVOLUCIÓ DE LA WEBQUEST
L'aigua és un element indispensable per a l'ésser humà avui dia i s'enfronten molts problemes sobre el recurs aigua, a causa de la contaminació i a la desforestació, això s'ha convertit en un greu problema per a algunes regions del nostre país i per a altres països per la seva escassesa. És necessària per a la nostra existència humana, per això devem cuidar-la i no seguir explotant-la ni destruint-la, perquè les futures generacions tindran més dificultats per a abastir-se i obtenir aquest recurs natural. - L'aigua és un element present en totes les cultures per ser l'element que fa possible la vida. Les nostres vides depenen de l’aigua i no ens pot faltar per a subsistir. Tots sabem que és un bé indispensable i que cal cuidar i utilitzar d'una manera responsable. No obstant això no s'accedeix a ella de la mateixa manera depenent on visquin les persones. I això comporta estils de vida i necessitats que disten molt uns d'uns altres. Mentre que en uns països gaudim d'aquest bé sense haver de pensar molt en això, en altres països aquest bé és molt escàs. Aprofitant que aquest any en el Dia Mundial de l'Aigua, el 22 de març s'ha dedicat a les aigües compartides, proposem aquest tema com centre d'interès per a treballar la interculturalitat amb un grup de Secundària. Per què?, pel creixent interès social del tema i la necessitat d'anar conscienciant a l'alumnat de la seva importància per a la vida i com no tots les persones en el món ho viuen com nosaltres en el nostre país. I com nosaltres des de la nostra posició privilegiada quant al seu ús, podem afavorir i contribuir des del nostre dia a dia a un ús responsable del mateix. Fem incidència en com l'aigua passa fronteres i com està present en les vides de totes les persones de molt diferent manera, condicionant així el dia a dia en molts llocs.
A. A quin nivell d’interculturalitat respon la vostra proposta ?
Proposem un model intercultural que afavoreixi una educació intercultural, que els capaciti per a l’intercanvi i enriquiment de les persones. En aquesta línia intentem configurar un nivell bàsic o d’intercanvi de coneixement.
Estem parlant a unes activitats orientada a la participació de tots els grups socials possibles en el reconeixement i l’intercanvi de cultures diverses.
Una segona etapa és assumir a través de el fet d’observar situacions, conflictes produïts al voltant de l’aigua.
Una tercera etapa és fer un acostament a altres aspectes relacionats amb la cultura, tradicions dels pobles a on esdevenen els conflictes.
Juntament amb aquesta tercera etapa, proporcionem eines per poder comparar aspectes econòmic d diverses cultures.
Al final de la primera fase del treball està la possibilitat d’explicar en forma de conte els coneixements adquirits durant la realització del treball.
- Enumera les potencialitat dels entorns webquest i valora les seves implicacions per promoure un model positiu en educació intercultural.
Les webquest són una eina que en permetran fer treballs col·laboratius i amb major significativitat per als alumnes . En sí mateixes ja són un model social alhora de treballar per als alumnes. “Quan més dens i intens sigui l’intercanvi amb altres, més rica serà la subjectivitat individual i el sí mateix” (Gimeno, 2001: 45, 47),
A nivell curricular ens permeten portar el currículum a altres coneixements, que no aporten els currículums habituals. Normalment centrats en l’estudi i coneixement de la pròpia cultura. Això comporta que el fet de treballar-ho suposi un enfocament a tenir en compte en els centres on es desenvolupa. També ens ha de proporcionar eines per cercar els alumnes mateixos informació a nivell extra-curricular.
Posem l’èmfasi en aprendre altres cultures ( coneixement ) per poder comunicar-nos millor amb elles ( interacció ) , facilitar l’enteniment, l’acceptació ....“Educación multicultural significa aprender acerca de los diversos grupos culturales, ahondando en las diferencias culturales y, con el mismo énfasis, en el reconocimiento e identificación de las similitudes culturales.”...
Per tant estem barrejant alguns models, ja que l’objectiu és donar al final a la societat les mateixes oportunitats. I que la societat faci una valoració , Pluralisme cultural.
També intentem produir un intercanvi i una interacció de les persones, els sistemes de valors i els models socioculturals dels alumnes, cercant el seu propi desenvolupament personal.